در باغبانی و کشاورزی، پرلیت را می توان به عنوان عامل افزودنی به خاک برای بهبود آن و یا به عنوان یک بستر کشت مجزا و مستقل به کار برد. پرلیت منبسط شده در کشاورزی، کاربردهای فراوانی دارد. این ماده ۳ تا ۴ برابر وزن خود آب را جذب می کند و در کشت هیدروپونیک، گلخانه ها، باغچه ها، باغ ها و زمین های کشاورزی کاربرد دارد.
افزودن پرلیت به خاک مزایای مهمی دارد، به عنوان مثال می توان به این اشاره کرد که میزان جذب و نگهداری آب در پرلیت زیاد است و این موضوع باعث می شود تا از تبخیر آب، جلوگیری شود و آب به مدت طولانی تری در خاک بماند.
به کمک پرلیت می توان آب را به میزان زیاد و با توزیع و پخش یکنواخت در خاک در اختیار ریشه قرار داد و از هدر رفتن آب و مواد مغذی داخل خاک جلوگیری کرد. رطوبت ایجاد شده در خاک موجب می شود تا نیاز خاک به آب کمتر باشد و هنگام آبیاری، در مصرف آب صرفه جویی شود.
به دلیل تخلخل موجود در پرلیت، تبادلات هوایی و گازی در خاک برای ریشه گیاه به راحتی انجام می شود و پرلیت باعث می شود هوادهی و آبدهی خاک بهتر شده و در نهایت موجب تهویه بهتر خاک می شود. همانطور که می دانید، بیشترین اکسیژن مورد نیاز گیاهان از طریق ریشه آنها تأمین می شود، لذا پرلیت به دلیل دارا بودن خلل و فرج های فراوان، قادر است آب و اکسیژن مورد نیاز گیاه را به راحتی در اختیار ریشه گیاه قرار دهد.
با استفاده از پرلیت، تجمع گازها در خاک نیز تا حد زیادی کاهش می یابد. همچنین تخلخل ایجاد شده به کمک پرلیت سبب افزایش حرکت ریشه ها و قسمتهای داخل زمین گیاه می شود و ریشه گیاهان به سهولت در خاک رشد می نمایند. خاک هایی که فاقد پرلیت هستند، توانایی جذب و نگهداری آب و مواد مغذی در آنها کم بوده و اکسیژن را به خوبی نگه نمی دارند و در نهایت، نرسیدن اکسیژن کافی به تارهای انشعابی ریشه منجر به خفگی گیاه می گردد.